Az elmúlt pár hónap alatt szinte nem volt olyan hét, amikor ne történt volna hazánkban valami különös természeti jelenség. Árvizek, tornádók és kisebb földrengések jelezték, hogy a technikai fejlődés ellenére is a természet az úr bolygónkon.
A modern időjárás jelentéseknek hála pár nappal előre már tudhatjuk, hogy esernyőt kell-e magunkkal vinni, vagy esetleg napszemüveget. A szélsőséges események előjelzése az emlékezetes 2006. augusztus 20-i halálos áldozatokat is követelő vihar után egyre nagyobb jelentőséget kapott, mára pedig a híradások is rendszeresen tájékoztatnak minket az adott szintű viharjelzésről, de ezeket csak egy nappal előre adják ki általában, és folyamatosan frissített adatok alapján módosítják is. Az esemény előtt tehát nagyon nehéz, sőt, szinte lehetetlen megjósolni egy vihar erejét.



Nem lehet napra pontosan tudni a nagy viharok idejét

Ezen a véleményen van Dávid Mihály, amatőr meteorológus is. - Saját véleményem szerint a viharokat nem lehet pontosan előre jelezni – kezdte. Ugyanakkor az elmúlt hónapok időjárását vizsgálva megfigyeltem, hogy nagy vonalakban meg lehet mondani, mikor számíthatunk nagy erejű viharra, de annak napra pontos idejét és helyét nem lehet jelezni – tudtuk meg Dávid Mihálytól.
Dávid úr azt is elmondta, hogy idén számításai szerint már nem vár hasonló erejű viharokat. -Ezt, ugye, biztosan nem lehet megmondani, egy-két eset lehet, de én nem számolok ilyen erejű időjárással – mondta Dávid Mihály.



További előrejelzés

Természetesen az idei év hátralévő részének időjárásáról is faggattuk a Dávid-naptár kitalálóját. - Szeptember eleje hűvös lesz, majd hullámzóan, de a hónap végéig folyamatosan emelkedik majd a levegő hőmérséklete, majd október első harmadában a vénasszonyok nyarát élvezhetjük majd – mesélte Dávid úr, aki hozzáfűzte: - A november csapadékos és hűvös lesz, leginkább a télire hasonlít majd az öltözködésünk. A december és a január is sok havat tartogat majd nekünk számításaim szerint – tudtuk meg Dávid Mihálytól.